Czy to jest wielka filozofia żeby założyć i podłączyć akumulator w PK50XL?
Oryginalnie nie było akumulatora ale teraz mam silnik z rozrusznikiem to pasowałoby włożyć też baterię. Mam też oryginalny czerwony button do rozruchu no imiejsce na baterię w kole zapasowym.
Potrzebne mi będzie coś jeszcze?
Jak to podłączyć w ogóle?
Jak dołożyć aku do PK bez aku
• Strona 1 z 1
|
2019 ![]()
Rejestracja: 25 października 2004, 15:13 Lokalizacja: Warszawa-Bielany [I]: Vespa 150 1960-62 [II]: Vespa 150GL 1962-65 [III]: P80X 1981-83 |
nowa wiązka + inny regulator nap. oraz puszka do mocowania aku
i po wszystkim możesz na pałę wsadzić akum i inny regulator pod wer. z aku + przekaźnik i rozrusznik (dodatkowe kable) ale sugeruje jak masz w dobrym stanie wiązkę elek lekko ją zmodyfikować albo zrobić nową wg schematu lub kupić całą pod wer. z aku pzdr! "... - .... - .... - .... . ....!!!"
|
|
Ok dzięki. Miałem nadzieję ze samymi kabelkami zalatwie sprawę ale inny regulator to dla mnie za duże wyzwanie.
Jako ze składam vespe od zera to pociagne kable od guzika do tyłu i oddam na koniec do elektryka. |
|
|
2019 ![]()
Rejestracja: 25 października 2004, 15:13 Lokalizacja: Warszawa-Bielany [I]: Vespa 150 1960-62 [II]: Vespa 150GL 1962-65 [III]: P80X 1981-83 |
Kupujesz inna puszkę zamiast 3ech pinów (wtyków) masz 5 i to cała filozofia z regulem z boku wyglądają identycznie mocowanie itp wszystko tak samo. Na pewno jak chcesz dać rozrusznik musi być przekaźnik w przeciwnym razie zjarasz przełącznik oraz kable na od aku do przekaźnika i dalej do rozrusznika muszą być grubsze. pzdr! "... - .... - .... - .... . ....!!!"
|
|
noo przekaźnik - wiadomo.
To i może regulator ogarnę. Ale zanim do tego dojdzie to minie pewnie jeszcze trochę czasu i w międzyczasie będę miał jeszcze wiele innych bieżących problemów i pytań więc ten temat odświeżę w innym czasie. |
|
|
Wczoraj odkryłem pewne ułatwienie. Otóż regulator na którym to wcześniej chodziło jest 5cio pinowy. Pamietam ze kIedys mi się zepsuł oryginal i wlozylem inny od dawcy z rozrusznikiem.
Zostają dwa niewykorzystane piny. Jeden opisany jako b+ to rozumiem ze podajemy tu plus z akumulatora ? Do czego jest ten ostatni pin ? oznaczony chyba HL abo jakoś tak |
|
|
2019 ![]()
pewnie masz G|G|B+|C|M
1. G wyjście z regula na instalacje 2. G wejście z prądnicy na regul 3. B+ do bezpiecznika z akuma (ładowanie akuma prądem "wyprostowanym" oraz "obciętym max 14,5V) 4. C prąd do instalacji która, jest podpięta poprzez stacyjkę (wszystkie odbiorniki które działają po włączeniu stacyjki) 5. M masa (znaczek strzałki przerywanej) rozrusznik podpinasz po przez przekaźnik tu już Ci nie pomogę chyba, że podasz jakie masz cyferki na przekaźniku pzdr! "... - .... - .... - .... . ....!!!"
|
|
Taki właśnie regulator mam.
Z przekaznikiem sobie poradzę. Dzięki za pomoc. To jest jednak proste wszystko w tych Vespach. |
|
|
Odwiedziłem dawcę i wyszukałem tam coś, co wygląda na przekaźnik z bezpiecznikiem (na górze) mam rację?
W Vespie bez rozrusznika w miejscu tego przekaźnika było to czarne coś (na dole), co sądziłem że jest przerywaczem do kierunków - bo nic więcej mi do głowy nie przyszło. Proszę wyprowadźcie mnie z błędu jeśli trzeba. |
|
|
A to co? to znalazłem w gratach,
To mi wygląda na przerywacz kierunków, czym w takim razie czym jest czarna rzecz z poprzedniego zdjęcia A gdzie to zielone mam przykręcić wogóle? |
|
|
2019 ![]()
Na pierwszym zdjęciu to przekaźnik od rozursznika 2gi element to chyba moduł zapłonu. A to zielone to przerywacz kier
pzdr! "... - .... - .... - .... . ....!!!"
|
|
Hmm, moduł powiadasz...
tylko widzisz, odpalałem niedawno silnik poza Vespą - w imadle i pracował bez tego. Przy silniku jest inne takie urządzonko, z którego wychodzi kabel na świecę i jakieś kabelki, które wchodzą do silnika. Jeśli nie moduł, to czy może to być RECTIFIER FOR HORN ? do klaksonu na prąd stały. Znalazłem w sieci jakiś schemat w którym jest takie coś. http://www.scooterhelp.com/electrics/wi ... C_horn.pdf |
|
• Strona 1 z 1