temat po krótce warto opisać bo można narazić się na duże koszty (przykładowo 800 zł), a rozwiązanie problemu kosztuje 10% wspomnianych kosztów. OK do rzeczy.
Miałem masakryczny problem ze swoją VESPĄ ET4 125cc rocznik 1998 czyli silnik pre leader, pełen opis pod linkiem naszego forum topic12694.html
(a propos... w ch*j podpowiedzi, tak więc postanowiłem popisać co może pomóc)
Po 3 tygodniowych badaniach i próbach wychodziło na gnieździe diagostycznym immo (słowo klucz) Długi, krótki i ciągły. Czyli zgodnie z manualami piaggio błąd przewoduy pomarańczowego (tzw. serial) lub błąd uziemienia immobilizera. Mopey potrafił zapalić 30 razy pod rząd, potem... lipa przez 3 dni, potem nagle ni z tego ni z owego znowu palić. Generalnie wszystko się sprowadzało do tego że była iskra lub jej nie było. Błąd na diodzie led + znikająca iskra oznacza problem z zespołem immo (transponder kluczyka+stacyjka+antena+imbilizer+moduł zapłonowy). Klucz sprawdzony - transponder zczytany więc działa. Stacyjka raczej OK. Antenę wymieniałem na nową więc ona też odpada.
W et4 z immo jeśli chcesz wymienić stacyjkę lub jeden z powyższych elementów zespołu immo wygląda to tak że zawsze potrzebujesz niebieski i czerwony klucz (ten drugi do programowania) . Ja mam tylko niebieski.
I tak, GENERALNIE (zgodnie z manualami piaggio) jeśli musisz wymienić:
- niebieski klucz - idziesz do pana "kluczyka", który tnie z czerwonego nowy niebieski klucz, wkłada w kluczyk transponder i potem samemu kodujesz w stacyjce używając do tego czerwonego klucza (instrukcja na youtube.pl)
- stacyjkę, musisz wymienić dodatkowo immo, CDI i później zakodować. Można kupić kity immo + cdi w trybie virgin i wtedy jak masz czerwony klucz kodujesz immo + CDI i niebieski klucz.
- wymienienić IMMO, oprócz wspomnianego immo dodatkowo musisz wymienić CDI i później kodujesz cdi czerwonym.
- wymienić CDI czyli moduł zapłonowy, wymieniasz moduł i kodujesz czerwonym.
Domyslałem się, że mam problem albo z immo albo cdi. Moja Vespa miała CDI na dwie wtyczki po 4 piny (MAGNETTI MARELLI AEC 302c) , dodatkowo tylko niebieski klucz. Czyli po wymianie jednego z elementów nie miałbym możliwości kodowania IMMO lub cdi.
Oczywiście zamiast wymiany poszczególnych elementów można kupić IMMO/CDI malossi za jedyne 800 zł lub wymienić caly zespół immo czyli ok 900 zł.
OK do brzegu... stawiałem na to, że w swojej vespie mam zjeb%$y CDI, nowych nie ma (bo nie produkują), są stare po 400 zł.
W piaggio sfera rst 125 cc (przyrodnia siostra vespa et4 pre leader, ale sfera nie miała immobilizera) jest CDI MAGNETTI MARELLI AEC 301 C.
Żeby tanio rozwiązać problem w ET4 Kupujesz czarny moduł aec301c, lub zamiennik (podobno ważne, żeby był tego samego koloru co stary cdi, koszt ok 80 zł). Jedną wtyczkę (tą od statora) ze starego CDI przepinamy do nowego, z drugiej wtyczki odpinasz "VIOLA" i wpinasz do jednego pinu w nowym module. Przewody 1, 2, 3 - nie przydadzą się (to serial i przewody od immo oraz gniazda diagnostycznego). Po wymianie moja VESPA ET4 pali ładnie, iskra wraca ale... nie mam immobilizera. Ale i tak jak ktoś chce jebnąć Ci Vespe to i tak Ci jebnie.
PS. na ebayu są asiory, które sprzedają te cdi jako bypassy immobilizera za jakieś 280 zl + shipping. Biedacy nawet nie mają pojęcia jak są jeb#!i.
Życzę powodzenia w rozwiązywaniu problemów.