Witam Szanowne Grono VCP!
Przyszedł czas, aby przyśpieszyć pracę nad P80Xem, dlatego zwracam się z pytaniem i prośbą o poradę właśnie do Was.
Mam dość poważny problem.
1. Cylinder: mam cylinder w dość dobrym stanie lecz z delikatnie przytartym tłokiem. W tym przypadku planuje kupić oryginalny tłok i skleić taki zestaw, ewentualnie oddać może do "mini szlifu", aby tylko wyrównał gładź i może na oryginale bym go złożył.
Jednak chciałbym mieć plan awaryjny. Czy to prawda, że nie ma dostępnych cylindrów oryginalnych do 80tki?!
Widzę, że są tłoki - czy macie informacje czy są nadwymiary aby zrobić prawdziwy szlif?
2. Wał: niestety wał jest totalnie padnięty i niestety przez moją głupotę zaniedbany. Jedyne wyjście do po prostu zamiana go.
W sklepach nie ma oryginału do 80tki, tylko jakiś Sportowy Zamiennik za kosmiczne pieniądze:
http://www.scooter-center.com/scoweb/pa ... URBELWELLE
Co radzicie w tej sytuacji?
Jest gdzieś dostępny tańszy wał?
Wały i cylindry od 125/150 rozumiem, że całkowicie się różnią i nie mogę podmienić jednego z drugim? W sensie wrzucić WAŁ od 125/150 do oryginału 80tki cylindra?
Czy ktoś z Was ma może coś w garażu, aby uratowało mi sprzęta? Głównie chodzi o wał, bo z nim mam największy problem.
Co powinienem zrobić?
A może przerobić całość na 125/150? Do tego potrzebuje cylinder i wał tylko wymienić, aby vogle to jeździło?
Posiada ktoś taki zestaw do sprzedania?
Będę wdzięczny za każdą poradę.
Pozdrawiam,
Simon
P80X: dobór i remont cylindra i wału
• Strona 1 z 1
2019 ![]()
Rejestracja: 07 września 2009, 22:12 Lokalizacja: Warszawa [I]: P200E 1977-82 [II]: [III]: |
Najlepiej, jeśli masz padnięty wał, to kupic od 125/150 i do tego odpiedni zestaw na górę silnika. Dodatkowo przydałoby się zmienić przełożenie główne,żeby wydłuzyć skrzynię.No i oczywiście dysze do gaźnika ( możliwe też,że przepustnice,bo ma chyba inne podcięcie) Niestety to są koszty,ale i tak Cię czekają,skoro masz do wymiany wał i tłok,a jeśli już wydawać,to lepiej pójść w większa pojemność niz wydac podobne kwoty na 80-kę
Nieznośna lekkość butów
|
|
2019 ![]()
Rejestracja: 25 października 2004, 15:13 Lokalizacja: Warszawa-Bielany [I]: Vespa 150 1960-62 [II]: Vespa 150GL 1962-65 [III]: P80X 1981-83 |
Adi nie do końca cylinder od 125/150 pasuje do silnika od PX 80 - wiem przerabiałem to...
Simon wszystko zależy jak masz padnięty wał od tej 80tki może regenaeracja będzie lepszym rozwiązaniem niz kupowanie nowego zamiennika od 125/150 (osobiście uważam z własnego doświadczenia, że te tanie zamienniki nadają się... do du* mówiąc delikatnie) Nie polecam taniego zamiennik jeśłi już to oryginał piaggio albo racingowy co do cylindra no to myśle, że lepiej jakiegoś dr135 niz polować na tlok 80 pod szlif (ciężki temat) pzdr! "... - .... - .... - .... . ....!!!"
|
2019 ![]()
Rejestracja: 07 września 2009, 22:12 Lokalizacja: Warszawa [I]: P200E 1977-82 [II]: [III]: |
No otwór w karterze trzeba zapewne powiększyć,ale to jest do zrobienia w dobrym zakładzie obróbki silników. Nieznośna lekkość butów
|
|
Dziś odbiór części od Hindusa, które miejmy nadzieję pozwolą mi zrobić krok dalej w ożywieniu PXa
Na razie dziękuje za pomoc! |
|
• Strona 1 z 1