Do Nowych Forumowiczów !

"... podstawowe zasady higieny, to jak się wchodzi to się puka ..."
Awatar użytkownika
Już wstaje
Już wstaje
Jimmy_lad pisze:
Masz rację ale myślę ża już na początku można odróżnić potencjalnego dobrego klubowicza od klasycznego sucker'a. Pusty profil + post typu "kupię PX200 w dobrym stanie" albo "pomóżcie, nie pali" niczego dobrego nie wróży. Ja zanim zarejestrowałem się obserwowałem długo to forum i wyczytałem co się da z dostępnych zasobów i dopiero potem zacząłem się podpytywać.

Pzdr
JIM

A ja właśnie zacząłem od postu, ze kupie px-a.
Może nie jestem wzorcowym forumowiczem, ale suckerem też nie.
Nie wyrabiamy sobie zbyt dobrej opinii olewajac innych.
Jesli ktos zadał pytanie, na ktore odpowiedz juz padla wczesniej, to wyślij mu linka, a ten nowy post sie usunie.
Fakt, nie musimy sie liczyc z niczyją opinią, ale w sumie tez nic nie tracimy.
A popatrz na to z drugiej strony, czy chcesz zeby jakas Vespa ucierpiała, bo zajęła sie nią osoba nieprzeszkolona przez Ciebie??
pozdro
Po II wojnie światowej ludzkość została podzielona na dwa obozy:
Mających Vespę i
marzących o tym, aby ja mieć
Awatar użytkownika
2019
2019
Pochwały: 7

[I]:
Vespa 150 Sprint 1969-79
[II]:
PX200E 1982-97
Nie chodziło mi o Ciebie to był przykład. W końcu jesteś aktywnym klubowiczem.

Pzdr
JIM
Vespa - in tutto il mondo!
Awatar użytkownika
Ok, miałem zacząć od głupich pytań przedstawiając się bo nie mogłem znaleźć miejsca do przedstawienia się. Przeważnie jest jakiś sticky albo dział - w końcu znalazłem ten topic.

Nie pisałem na forum, bo moja Vespa LX 125 miała problemy z rejestracją i w końcu zajeło mi to chyba z dwa miesiące. Wcześniej z braku tematu do rozmów, jedynie dowiadywałem się o kask u Robala (dzięki).

Tu od razu kilka porad, sprowadzone z niemiec w miarę nowe Vespy chyba nie mają karty pojazdu (aka Brief) i czepiają się o to w urzędzie. a miałem zaświadczenie, od Piaggio Deutschland, do niemieckiego urzędu rejestracyjnego o niewydawanie Briefa. Był to wydruk z drukowanym podpisem, więc polski urząd oczywiście się przyczepił i musiałem mieć dodatkowo opinię dystrybutora z Niemiec, że to oryginał.

Jak rejestrowałem to jeszcze klasycznie przyczepili się też do Vatu-25, bo było skuter, a nie motocykl, chociaż w Urzędzie Skarbowym pytałem jak to jest i co wpisać bo zgodnie z prawem to motocykl. Co urząd to praktykują co innego.

Zrobiłem właśnie pierwsze 100 km, Vespa jest prawie jak nowa, pomimo, że z 2005 roku to leżakowała w garażu z jakichś przyczyn. Powymieniałem sobie płyny, podpompowałem opony i śmigam. Tu mam kilka pytań, wiem jak mówi instrukcja, ale jak wygląda u was praktyka z przeglądami, co ile kilometrów, kiedy ?
VESPA LX 125 Nero Grafite
Awatar użytkownika
A w temacie, który się rozwija. LX 125 jest fajna, ale działa na mnie czar starych Vesp i manualna skrzynia (jeździłem trochę jednośladami). Gdybym miał dużo wolnego czasu to pewnie uderzyłbym w jakiś klasyk, ale że go nie mam to póki co nowy model. Garaż jednak już czeka na jakiś skrzywdzony czasem skut, który w ciągu kilku najbliższych lat (wariant optymistyczny) odzyska dawną swiętność.

No i witam się ze wszystkimi =]
VESPA LX 125 Nero Grafite
Warto pomyśleć o manualu to jest czysta przyjemność z jazdy ja wiem jedno, że nie zamienię manuala na automat:)

Witaj w kręgu pozytywnie zakręconych klimatem Vespowym
pzdr!
Awatar użytkownika
Witam wszystkich! :D
Od 2 tygodni mam białą Vespe S.
Boże jest cudowna!
Kocham ją normalnie.
Nie dużo o nich wiem wiec ostrzegam ze narazie pytam i obserwuje forum. Jak będę coś mogła pomóc to napisze. ale po co pisać o czymś o czym ma się nie wielkie pojęcia.
Pozdrawiam Wszystkich Pozytywnie zakręconych na punkcie Vesp.!!!
Awatar użytkownika
Już wstaje
Już wstaje
A czy przypadkiem koleżanka nie jechała wczoraj w okolicach godziny 10:30 ulicą świętokrzyską w stronę ronda ONZ ?

pozdr.
mateusz.kwiatkowski
-------------------------

"I know you believe you understand what you
think I said, but I am not sure you realize that
what you heard is not what I meant."
Awatar użytkownika
Nie to nie byłam ja xDD wczoraj moja kochana miała dzień odpoczynku bo miałam za dużo nauki xDD.
Awatar użytkownika
Już wstaje
Już wstaje
To znaczy, że jest w Warszawie jeszcze jedna dama jeżdżąca na białej S-ce

pzdr
mateusz.kwiatkowski
-------------------------

"I know you believe you understand what you
think I said, but I am not sure you realize that
what you heard is not what I meant."
Awatar użytkownika
Ja jestem z Poznania xDD ;) Więc. jedna w Warszawie, jedna w Poznaniu x) Równowaga utrzymana ;))
Awatar użytkownika
Witam ponownie :)

W dalszym ciągu szukam mojej vespy :/ Biorąc pod uwagę moje możliwości finansowe zdecydowałam się na ET2 lub ET4. Znalazłam dwie oferty niedaleko od Wrocławia, jeżeli moglibyście pomóc mi w wyborze byłabym bardzo wdzięczna :) Który model wybrać :?: Ze względów wizualnych bardziej podoba mi się ET2, martwi mnie jednak jej przebieg... Co Wy na to?

http://www.allegro.pl/item369838191_pia ... html#photo

http://www.allegro.pl/item374134999_pia ... a_et4.html

Z góry dziękuję za pomoc.
Pzdr!
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Hej Czarna Mamba:

- Pierwszy link to ET2 czyli pojemność 50 cm3 silnik dwusuwowy: Mnie osobiście podoba się dzwięk tego silnika duzo bardziej niz czterosuwu (oferta nr 2) ale to jest kwestia gustu. Odblokowany chodzi ok 75 km/h. Przebieg 17 tys to jeszcze nie tragedia

- Drugi link to ET4 - pojemność 125 cm3 (teoretycznie oznacza to obowiązek posiadania prawa jazdy - ale niektórzy w Polsce omijają to, rejestrując pojazd na 50 cm3 - takie przypadki się zdzarzają - ale jest ryzyko, gdy policja stwierdzi, że jest cos nie tak z ta pojemnością - wybór zostawiam Tobie). Silnik 4suwowy - w związku z pojemnością jedzie teoretycznie szybciej - nie jechałem więc nie powiem ile.

Teraz dokumenty:

Komplet dokumentów do rejestracji w urzędzie oznacza:
- Dowód pojazdu + tłumaczenie przysięgłe
- umowa kupna sprzedaży pomiędzu Polakiem a cudzoziemcem (tłumaczenie przysięgłe)
- opłacenie VAT 24 przez sprowadzającego pojazd do Polski Polaka, który otrzymuje VAT 25
- umowa kupna sprzedazy pomiędzy Tobą a Polakiem, który pojazd sprowadził
- badania techniczne
- kwitek z urzędu skarbowego

Zapytaj koniecznie o te dokumenty bo nie zarejestrujesz Vespy :(

Powodzenia :)
Awatar użytkownika
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Czyli ta ET4 ma pojemność 125cm3? Po przeczytaniu opisu sądziłam, że jest to również 50cm3... :( Ehh, szkoda... W takim razie zostaje mi tylko wyprawa do Kalisza, oby ET2 miała wszystkie potrzebne papiery.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
tzn tak....ja przynajmniej nie słyszałem o ET4 o pojemności 50 cm3 - sa dwie opcje - albo facet pomylil nazwe wpisujac ET4 zamiast ET2, lub pomylil? sie w pojemnosci silnika

Jeszcze moze byc tak, ze ktos zarejestrowal 125 na 50 i tak ma wpisane w dowodzie, mimo, ze jest to 125

ET4 50 cm3 - no nie wiem - wg mnie nie ma
Awatar użytkownika
W takim razie zadzwonię do niego i się dopytam, ew. trzeba będzie zrobić prawo jazdy, chociaż na kat. A1 :) Chociaż może lepiej poczekać na jakieś decyzje naszego rządu w tej sprawie, może wystarczy prawo jazdy kat.B żeby jeździć na 125 cm3... Sama nie wiem co robić.... Kupić teraz 50cm3 czy robić prawo jazdy na motor czy może czekać na ustawę.. ech.. Już chciałabym jeździć na mojej Vespie :)
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Kupuj VESPE:D
Awatar użytkownika
Tak jest Generale :D

Ale, ale - nie będzie problemu z rejestracją dwusuwa ? Na stronie głównej clubu jest napisane, że obecnie jedyną możliwością rejestracji jest posiadanie żółtych blach...
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2008, 13:11 przez czarna_mamba :), łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
2016
2016
Pochwały: 4

[I]:
Hello,

jeżeli chcesz jeździć 125-tką bez prawka A, to jeżeli masz prawo-jazdy B i skończone 18 lat, oraz przy dużej dozie nie-fartu zatrzyma Cię policja dostaniesz co najwyżej mandat 300zł.

Z tego co wiem nic więcej się nie stanie. No i jak sądzę policja ma lepsze zajęcia niż sprawdzać Vespiarza na Vespie, która (jak wszystkie Vespy) świetnie wygląda.

Na dłuższą metę jednak prawko A jest potrzebne. (np. nieszczęśliwy wypadek = brak odszkodowania i wina prowadzącego).

pozdrawiam
Just because I don't care doesn't mean I don't understand...
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Dwusuwa zarejestrujesz jeszcze bez problemu - a to naprawde czysta frajda z dzwieku takiego silnika - sam mam dwusuwa :D
To czy sie placi mamdat 300 PLN czy nie to nie jest najwazniejsze - samo podejscie do tematu to czysto osobista sprawa sumienia.... no i wlasnych umiejetnosci.
Ja jednak proponuje 50 zarejstrowana na 50 - nauczysz sie swietnie na tym jezdzic i da ci wiele frajdy a potem sama zadecydujesz, czy robic prawko i przesiadac sie na wieksza maszyne.
Awatar użytkownika
Już wstaje
Już wstaje
Et4 z silnikiem 50ccm istnieje!!!
Oto dowód: http://www.vespaclub.org.pl/joo/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=124.
Po II wojnie światowej ludzkość została podzielona na dwa obozy:
Mających Vespę i
marzących o tym, aby ja mieć
Awatar użytkownika
2019
2019

[I]:
Vespa 150 Sprint 1969-79
[II]:
PX200E 1982-97
Hej,

Co do rejestracji dwusuwów pisałem jak jest zgodnie z przepisami, to co dzieje się w urzędach komunikacji i na stacjach diagnostycznych to inna bajka :)

Odnośnie tłumaczeń przys. dokumentów to pozwolę sobie na małą autoreklamę. Mam uprawienia na ang. więc jeśli ktoś będzie potrzebował to zapraszam. Dla klubowiczów zniżki :)

Pzdr
JIM
Awatar użytkownika
2019
2019

[I]:
Vespa 150 Sprint 1969-79
[II]:
PX200E 1982-97
Martini pisze:Dwusuwa zarejestrujesz jeszcze bez problemu - a to naprawde czysta frajda z dzwieku takiego silnika - sam mam dwusuwa :D
To czy sie placi mamdat 300 PLN czy nie to nie jest najwazniejsze - samo podejscie do tematu to czysto osobista sprawa sumienia.... no i wlasnych umiejetnosci.

Martini wydaje mi się jednak że to kwestia wyobraźni: jak pomyślę sobie że musiałbym płacić do końca życia rentę osobie poszkodowanej w tfy tfu odpukać kolizji bez prawka to dziękuję bardzo. A te 300 PLN mógłbym płacić choćby codziennie żeby móc już jeździć Vespą gdyby tylko o to chodziło.

Pzdr
JIM
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
JIM - swięta racja!!! Pisząc o sumieniu i ze 300 PLN to nie najważniejsza rzecz tego problemu, właśnie to miałem na myśli - ja nie będę nikogo namawiał do rejestracji 125 na 50 ale nie mam wpływu na to co zrobią inni. Mam zamiar kupic niedługo cos większego (oczywiście Vespe, zeby nie było!), ale jak Ty zacznę tym jezdzic dopiero po otrzymaniu prawka - na szczęście mam swoja ukochana 50 :D
Hey, hier kommt Alex! Vorhang auf - für seine Horrorschau!
Awatar użytkownika
Chyba zostałam źle zrozumiana :oops: Nie mam najmniejszego zamiaru jeździć bez prawa jazdy na 125cc ani rejestrować 125cc jako 50cc... Zastanawiam się tylko czy - jeżeli zgodnie z zapowiedziami rządu - prawo jazdy będzie wymagane na wszystkie skutery to czy nie lepiej zapisać się na kurs już teraz i kupić od razu vespe 125cc. Wydaje mi się, że ofert z takimi modelami jest dużo więcej niż 50cc. Sorry za zamieszanie :oops:
Awatar użytkownika
Wąchacz spalin
Wąchacz spalin
Czarna Mambo - my tylko czysto teoretycznie gadalismy o 125/50 cm3. Z Twoich postow juz wczesniej wynikalo, ze bardzo rozsadnie podchodzisz do tematu. W miedzyczasie okazalo sie, ze jednak ET4 o pojemnosci 50 cm3 istniala - wiec mozesz spytac goscia o ten model :wink: Wydaje mi sie, ze na 50 raczej nie bedzie obowiazku posiadania prawka, ale zobaczymy.... Na razie 50 mozesz kupic zupelnie oficjalnie i czekac co bedzie w przyszlosci.... a jak Ci sie spodoba to prawko zawsze zrobisz - jest ladny sezon a Vespa na Ciebie czeka :D
Hey, hier kommt Alex! Vorhang auf - für seine Horrorschau!
PoprzedniaNastępna

Wróć do ** Powitania **